Nieuwsbrief 2022-06

Beste leden,

Het is alweer enige tijd geleden dat jullie een nieuwsbrief hebben ontvangen. In deze editie maken we dan ook een inhaalslag.

Een nieuw loopbrug 

Om te beginnen hebben we weer een mooie loopbrug naar het andere (verlengde) veld. Soms komt het voor dat de ‘landing’ een veld te ver is. Op een wiebelige plank naar de overkant en op de terugweg was het maar hopen dat je niet met kist en al in de sloot beland. Nu ligt er dus een fraaie metalen loopbrug. Dank aan Ron en Fred voor het beschikbaar stellen van de brug en het plaatsen op het veld.

In de hangar

In het club gebouw liggen wederom een aantal kisten te wachten op een nieuwe piloot. De vliegentuigen zijn geschonken door Peter de Nijs en Cas Pleijsier. Peter kan het helaas visueel wat minder volgen en Cas is gestopt met vliegen. Het betreft de onderstaande vliegtuigen:

Geïnteresseerden mogen de vliegtuigen ophalen in ons clubgebouw “De Drossel”. 

Verkeersregels bemande luchtvaart

Op en in de omgeving van het mooie ACH veld hebben we weinig tot geen overlast van bemande luchtvaart. Onder bemande of man dragende luchtvaart wordt verstaan alle luchtvaartuigen waar iemand inzit (of aanhangt). Het gebeurt niet veel, maar toch kan het gebeuren dat een man dragend toestel bij ons veld in de buurt komt, of zelfs er overheen vliegt. Dit kan op hoogte zijn maar ook (heel) laag.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Er worden foto opnamen gemaakt van de omgeving
  • Er wordt onderhoud en inspectie werk gedaan door een helikopter aan de nabij gelegen gasleiding.
  • De trauma of politie helikopter kruist ons pad
  • “fun fly “ / rondvluchten van heli’s en of motorkisten kruisen ons ACH veld.

Al deze man dragende toestellen hebben ten alle tijden voorrang op onze modelvliegtuigen.

Wij moeten er voor zorgen dat ze een vrije doorgang hebben als ze in de buurt komen, of ons vlieg pad of het veld kruizen. We mogen deze toestellen dus op geen enkele manier hinderen.

Zie je tijdens het vliegen vliegactiviteiten rondom ons veld, zorg er dan voor dat er even iemand naast je komt staan om de activiteiten te volgen, en je tijdig als piloot te waarschuwen om te landen of uit te wijken. Als je ziet dat er plotseling een man dragend toestel opduikt, waarschuw elkaar dan even.

Het is goed om dat te realiseren dat modelvliegvelden veelal niet zijn ingetekend in “echte “luchtvaartkaarten, of in de vlucht software van deze toestellen, dus we zijn voor hun vrijwel onzichtbaar.

Als je als lid het vermoeden heb dat er vliegactiviteiten in de buurt of over ons veld plaatsvinden, welke een melding behoeven,  probeer dan een foto te maken of registratie te noteren, en meld dit altijd als eerste bij het bestuur via info@aeroclubheemskerk.nl, of neem bij urgente zaken telefonisch contact op met één van de bestuursleden. Het bestuur zal dan indien nodig verdere actie ondernemen.

Young Art Festival Rorik

Op 15 en 16 augustus heeft het Young Art Festival plaatsgevonden. Omdat wij vooraf niet wisten hoe het festivalterrein ingericht zou worden en hoe de mensenstroom zou verlopen hebben wij als bestuur het besluit genomen om een vliegverbod in te stellen op de betreffende 2 dagen. Het festival heeft achter de Rorik muur plaatsgevonden en is goed verlopen. Zo hebben wij geen overlast op ons veld ervaren. Speciale dank naar Ewald, die ’s nachts het veld heeft bewaakt. Wij gaan nog met Rorik in gesprek om activiteiten, die van invloed kunnen zijn op het vliegen, eerder en beter af te stemmen.

Onderhoud en schoonmaak clubgebouw

Een aantal delen van de vloer in het clubgebouw dienen vernieuwd te worden. Al enige tijd voel je dat de vloer mee veert als je er overheen loopt. Mogelijk dat ook delen van de balken vernieuwd moeten worden maar dat zien we pas als we de dekvloer verwijderd hebben. We willen als bestuur deze klus gaan inplannen en daarvoor doen we een oproep aan jullie. Je hoeft niet superhandig te zijn voor deze klus. Hoe meer leden er helpen des te sneller (en gezelliger) de klus geklaard kan worden. Wil je bv de catering verzorgen dan ben je ook van harte welkom. Ik hoop op jullie bijdrage want anders moeten we deze klus uitbesteden. 

Nadat de vloer gerepareerd is dient er schoongemaakt te worden. Ook daarvoor zoeken we vrijwilligers. Ook hier geldt dat je geen ‘Truus de Mier’ hoeft te zijn. Wil je je steentje bijdragen aan deze klussen. Meld je dan aan via info@aeroclubheemskerk.nl. Dan kunnen we hier een geschikte datum voor gaan plannen.

Barkeepers

Er is wat verloop geweest onder de barkeepers waardoor we nu voor het goede mensen te kort hebben. Zou je het leuk vinden om zo nu en dan achter de bar te staan op de dinsdag- of donderdagavond en ben je benieuwd wat dit precies in houdt, neem dan contact op met Kris Schreiner via info@aeroclubheemskerk.nl

Jaarvergadering

We gaan weer richting de jaarvergadering. We koersen als bestuur op een avond in november. In tegenstelling tot de afgelopen 2 jaar willen we dit weer fysiek in ‘De Drossel’ organiseren. Uiteraard worden de stukken voor die tijd naar jullie verzonden.

De ACH in het nieuws

Op zondag 7 augustus zijn Phil, Stan en Peter geïnterviewd door Richard Stekelenburg van het Noordhollands Dagblad. 

Het was een leuk gesprek en dat zien we ook terug in het desbetreffende artikel dat op 8 augustus in de krant is gepubliceerd. De digitale variant vind je op onze website: https://aeroclubheemskerk.nl/2022/08/08/nieuwsbrief-2022-05/

Bedankjes

Op de website maken we gebruik van One Photo. Helaas wordt binnenkort  One Photo door de leverancier stop gezet. Dank aan Peter Houweling die de ruim 12.000 foto’s stuk voor stuk gedownload heeft op zijn eigen computer zodat deze niet verloren gaan. We zijn nu op zoek naar een andere manier om onze foto’s te ontsluiten op de website.

Het veld ligt er weer strak bij en dat hebben we maar weer mooi te danken aan onze maaiers die iedere week voor ons het veld in topconditie houden.

Met vriendelijke groet, 

Het bestuur Aeroclub Heemskerk

Nieuwsbrief 2022-05

En dan hier het krantenartikel wat gistermiddag is afgenomen op het veld.😀

Artikel is uit het Noordhollands dagblad d.d. 8 augustus 2022. Richard Stekelenburg Gisteren om 16:55

Kort na het middaguur stijgt een klein propellervliegtuig op vanuit de polder bij Beverwijk. Vanaf de grond bepaalt Phil Smit zijn koers. Eén verkeerde beweging en een crash is gruwelijk dichtbij

© Foto Richard Stekelenburg

Kort na het middaguur stijgt zondag 7 augustus een klein propellervliegtuig op vanuit de polder bij Beverwijk. Vanaf de grond bepaalt Phil Smith vanaf dat moment zijn koers. Het zicht is goed en er staat weinig wind. Een paar tellen later verschijnt aan de horizon een Boeing 772 van de KLM, met een snelheid van 403 kilometer per uur op weg naar Canada.

De KLM-reus passeert het veld van modelbouwvereniging Aero Club Heemskerk op een hoogte van 875 meter. „Zie je… zo hoog gaan we echt niet”, zegt Phil. „Ik zal een paar loopings draaien, kijk…” De kleine PC Pilot trainer ’90 met 30 cc 2-taktmotor trekt prompt zijn neus op voor een rondje achterover. Om daarna – op exact dezelfde hoogte van net – zijn rechte lijn weer voort te zetten.

Phil controleert zijn PC Pilot.
Phil controleert zijn PC Pilot.© Foto Richard Stekelenburg

Phil Smit is, evenals Peter van Houten, bestuurslid van de vereniging. Op deze zondag zijn ze naar het eigen veld van de Aero Club gekomen voor een kleine demonstratie met een paar van hun modelvliegtuigen. Phil heeft zijn PC Pilot bij zich. Peter heeft een D-Power Streamline 270V, een zweefvliegtuig met elektromotor, bij zich. En een prachtig ogende modelversie van een Stinson Reliant, een Amerikaanse ’route survey’ ééndekker uit de jaren dertig.

De laatste technische voorbereidingen voor de Stinson.
De laatste technische voorbereidingen voor de Stinson.© Foto Richard Stekelenburg

Een kleine vijftig jaar bestaat de Aero Club Heemskerk inmiddels. De vereniging telt zo’n honderd leden. De diversiteit van de leden is groot, vertelt Peter, maar het zijn wel allemaal mannen. „Mijn vrouw is één keer wezen kijken. Na een kwartiertje vroeg ze: ’Dus dít vind jij leuk?’ Modelvliegtuigen is een mannen-ding.

Duim en wijsvinger

Met een fascinatie voor techniek in het algemeen en vliegtuigen in het bijzonder komen de mannen naar het veld om te ontspannen. Zoals de een het heerlijk vindt om een middag lang naar een dobber te kijken, volgen zij hier de bewegingen van hun door eigen duimen en wijsvingers bestuurde vliegtuigen hoog in de lucht.

Phil Smit, Stan Brouwer en Peter van Houten maken zich klaar voor ’take off’.
Phil Smit, Stan Brouwer en Peter van Houten maken zich klaar voor ’take off’.© Foto Richard Stekelenburg

Of het moeilijk is, zo’n ding besturen? Peter: „Je kan het niet zomaar. En je mag het hier ook niet zomaar. We hebben vrij strikte veldreglementen, en dat is er één van. Kom je hier nieuw en zonder enige ervaring, dan krijg je eerst trainingen en vlieg je de eerste – pak ’m beet – dertig keer niet alleen. Je zender wordt dan gekoppeld aan die van iemand die je begeleid.

Phil doet de laatste technische checks.
Phil doet de laatste technische checks.© Foto Richard Stekelenburg

Technisch werkt het eigenlijk hetzelfde als een echt vliegtuig, wijst hij op zijn eigen Futuba-zender. „Dit hier is in feite de stuurknuppel. Als ik die maar me toetrek, trekt het vliegtuig op. Met de andere hendels en knoppen worden richting en snelheid bepaald. Maar vraag het maar eens aan Stan daar, wat moeilijker is: een echte Boeing vliegen of een modelvliegtuig…?”

KLM

Stan Brouwer vliegt daadwerkelijk wel eens met zo’n hele grote hier over dit veld. Hij is piloot bij de KLM. „Wat moeilijker is?’’ Met knipoog: ,,Een modelvliegtuig besturen, geen twijfel over!”

Met de streamliner op weg naar vertrek.
Met de streamliner op weg naar vertrek.© Foto Richard Stekelenburg

Want ja, het luistert nauw. Eén kleine verkeerde beweging en een crash is gruwelijk dichtbij. Peter: „Wat zo’n vliegtuig kost? Dit zweefvliegtuig zonder zender zo’n 700 euro. Je hebt modelvliegtuigen van 300 tot 30.000 euro.”

En dat zijn dan de zogenoemde ARF’s: de ’almost ready to fly’-vliegtuigen. Vroeger werd het er nog veel zelfgebouwd, maar die tijd is voorbij. Phil: „We hebben nog een handjevol zelfbouwers.” De luchtvaart van 2022 is nou eenmaal niet meer die van 1974, en dat geldt ook op schaalmodel. Peter: „De huidige zenders werken bijvoorbeeld ook anders. De kans dat je tegenwoordig nog per ongeluk het vliegtuig van een ander overneemt, is nihil. Vroeger maakte je je verbinding via een kristalletje en legde je je frequentie vast hier in de knijperkast. Dan had je kanaal 64, of 65 of 66… Maar dat ging wel eens mis.’’

In zicht

Tijd om weer de lucht in te gaan. Peter: „Hoe ver ik kan? We blijven sowieso binnen ons eigen gebied. We gaan de snelweg niet over om elk risico uit te sluiten. Die zender is sterk genoeg om naar de torens van Tata daar te vliegen. Maar de gouden regel is: hou je vliegtuig altijd binnen je eigen zicht.”

Vliegen in stilte met de Streamliner.
Vliegen in stilte met de Streamliner.© Foto Richard Stekelenburg

Zo draait de streamliner even later zijn rondjes. „Ik heb nu thermiek, dus ik zet de motor uit. Kijk eens hoe rustig. Dit is heerlijk ontspannen, toch?”

De prachtige Stinson Reliant route survey plane.
De prachtige Stinson Reliant route survey plane.