Nieuwsbrief 2021-01

Beste leden,

Graag brengen wij je d.m.v. deze nieuwsbrief op de hoogte van de afgelopen periode. In deze nieuwsbrief informatie over de verplicht registratie van je drone/vliegtuig. 

Een nieuw jaar

Op de eerste de beste wensen voor 2021. Dat het voor een ieder maar een gezond en gelukkig jaar mag worden. Zijn jullie het ook allemaal zat met die Covid-19? Naast de vrees op Corona geen gezellige clubavonden met bier en bitterballen. Geen gezaag en geknutsel in het bouwlokaal. 

Soms is er iemand van het bestuur in het clubgebouw om te controleren of alles nog in orde is. Hopelijk gaat de vaccinatie een einde maken aan het virus en de lockdown. Vooralsnog is het afwachten op betere tijden, we houden jullie op de hoogte als er iets verandert. Als bestuur zijn we uiteraard benieuwd of de huidige periode wordt gebruikt voor het bouwen van nieuwe kisten.

Op ons vliegveld wordt, met in achtneming van de Corona regels, nog steeds gevlogen. Zo nu en dan is het prachtig weer zoals afgelopen zaterdag. Wel goed rekening houden met de laagstaande zon! 

Nieuwe regelgeving rondom drones en modelvliegtuigen

Wellicht hebben jullie het al gelezen of gehoord maar met ingang van heden (formeel per  31-12-2020) gelden er nieuwe Europese regels voor het vliegen met drones én modelvliegtuigen. De overheid wil meer controle (toezicht en handhaving) krijgen op het luchtruim. Critici noemen het geldklopperij. Eigenaren van een drone dan wel modelvliegtuig dienen zich namelijk te registreren en daar zijn kosten aan verbonden. Na het registreren ontvang je een registratienummer. Dit nummer dien je op of in je vliegtuig te vermelden.

Het registreren verloopt via de RDW waar ook meer informatie over dit onderwerp te vinden is. Voor leden die ook buiten ons vliegveld vliegen, de zgn. wildvliegers, is een EU erkend vliegbewijs in de categorie A1/A3 noodzakelijk.

Vlieg je alleen op ons eigen vliegveld dan is het niet nodig maar moet je wel je clubbrevet kunnen tonen. Indien je brevet zoek is dan mag je een berichtje (met pasfoto) sturen naar info@aeroclubheemskerk.nl. Wij zorgen dan voor een nieuw brevet. 

Het bestuur vindt het noodzakelijk dat een ieder zich registreert. Hiermee voorkomen we een hoop gedoe bij controle op het veld wat zeker een keer gaat gebeuren want zoveel modelvliegvelden zijn er ook weer niet. Wellicht kleven er ook juridische aspecten aan indien je bij schade als eigenaar niet geregistreerd staat maar dat moet uiteraard nog blijken. Kortom registreer je en zorg voor een clubbrevet voordat je gaat vliegen. 

Voor alle leden: een exploitantennummer aanvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer kan via deze link     

Voor de “Wildvliegers”: een Nederlands vliegbewijs aanvragen bij een erkende opleidingsinstituten kan via deze link hier

Succes met registreren.

In onderstaande afbeelding tref je een uitgebreide beschrijving van de nieuwe regels.

Met vriendelijke groet, 

Het bestuur Aeroclub Heemskerk