Indoor bouw wedstrijd 2010

Een nieuw terugkerend onderdeel bij de Aeroclub Heemskerk is de bouwwedstrijd. Het is de bedoeling bij deze wedstrijd om uit het niets een eigen model te creëren, dat wil zeggen een eigen en niet bestaand ontwerp. De meest gekke creaties waren bedacht en gebouwd. In Egmond hadden wij een mooie hal om de vliegtuigen in los te laten, 7 maart was dan eindelijk aangebroken.

Zal mijn model wel vliegen, blijft hij heel, wat zijn de andere modellen? Dit waren maar slechts enkele vragen die de deelnemers zich afvroegen. Het project was in het geheim ontwikkeld dus de deelnemers wisten niet van elkaar wat voor model zij hadden.

Ook had de jury in het geheim een programma bedacht dus vooraf wist men niet waarop werd beoordeeld. Het was bij de jury de uitdaging om iedereen een kans te geven, er waren tenslotte ervaren piloten en piloten die nog nooit indoor hadden gevlogen.

Effin, de wedstrijd begon en de eerste vlieger koos het luchtruim. Het was de eer aan André Postma om de bouwwedstrijd te openen, alleen ging jammer genoeg zijn Project-X niet de lucht in. De volgende was Marco de Nijs, hij vloog een model van Nick Brouwer die er niet bij kon zijn. Alle pogingen die Marco probeerde om het model de lucht in te krijgen waren tevergeefs, de vrachtwagen ging niet de lucht in, helaas. Toen was het de beurt aan Erik van Os met zijn vliegende heks, vliegen was een groot woord want ook dit model ging jammer genoeg niet vliegen. De jury begon zich nu wel zorgen te maken want geen enkel model had tot nu toe nog niet gevlogen, maar eindelijk was Marcel Surig (Junkie) daar, met eindelijk een vliegend model. Erg ging een zucht van opluchting door de hal. Daarna had iedereen de smaak te pakken want de meeste modellen gingen gewoon de lucht in, de ene nog indrukwekkender dan de andere. Enkele hoogtepunten van de dag waren kabouter Wesley van Erik Hooijschuur en de Fantastic Four van Marcel v/d Burght. Het laatste model had wat opstartproblemen maar uiteindelijk vloog hij dan toch! Het publiek was door het dolle heen. Jammer genoeg vloog hij niet helemaal volgens de regels maar indrukwekkend was het zeker.

Ook was er nog een onderdeel vrije vlucht, alleen was Erik Hooijschuur de enige die een model had gemaakt. Echter één troost, een podiumplaats was gegarandeerd. Gelukkig waren er nog twee mensen die ter plekke een model gingen vouwen om alsnog mee te doen met de vrije vlucht wedstrijd. Erik had een soort van papieren vliegtuig van depron gebouwd en de vliegeigenschappen waren super, hij vloog meteen al strak. De tweede vlucht ging hij zelfs nog beter, bijna vloog hij naar de andere kant van de zaal. De andere twee deelnemers (Winfried Huguenin en Marcel v/d Burght) waren kansloos, maar we konden gelukkig wel alle bekers uitdelen.

Tussendoor en na de wedstrijd was er voldoende tijd om vrij te vliegen, hier werd flink gebruik van gemaakt. Ook werd er nog een demo F3P (indoor precisie vliegen) gegeven door de wedstrijdvliegers Niels Rijkhoff (A-programma), Erik Hooijschuur (B-programma) en Jasper Stempels (C-programma).

De uiteindelijke uitslag van de dag:

1 – 168 – Winfried Huguenin

2 – 164 – Erik Hooijschuur

3 – 160 – Jeroen van den Bergh

4 – 149 – Arjen Bos

5 – 134 – Mike Franken

6 – 130 – Marcel v/d Burght

7 – 121 – André Baars

8 – 118 – Marcel Surig

9 – 114 – André Postma

10 – 91 – Erik van Os

11 – 63 – Nick (model gevlogen door Marco de Nijs)

Vrije Vlucht

1 – Erik Hooijschuur

2 – Winfried Huguenin

3 – Marcel v/d Burght

Verder was het een geslaagde dag met een mooie opkomst. Iedereen bedankt voor de gezellige dag en tot volgend jaar bij de bouwwedstrijd.